Luomuksen tutkijat ovat perinteisesti opettaneet useilla lajintuntemus- ja kenttäkursseilla sekä bio- ja ympäristötieteellisessä että maa- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa.
Vuonna 2013 jatkettiin keskustelua bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan kanssa opetuksen koordinoinnista ja sovittamisesta tiedekunnan tarjontaan. Tavoitteena on ollut yhtenäistää opetustarjontaa ja vahvistaa Luomuksen roolia alan tutkinto-opetuksessa. Nykyisessä pienenevän budjetin tilanteessa tavoitteen toteutuminen kuitenkin lykkääntyy.
Luomuksen kasvitieteelliset puutarhat palvelevat myös lukuisia toisen ja
kolmannen asteen puutarha-alan opiskelijoita tarjotessaan mahdollisuuden
työssäoppimisjaksojen suorittamiseen. Lisäksi Luomuksen yksiköissä
työskentelee vuosittain lukuisia matkailualan, biologian, museologian ja
viestinnän harjoittelijoita sekä perusasteen työelämään tutustujia (TET).
Luomuksen tutkijat ohjaavat vuosittain useita pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja. Vuonna 2013 ohjattavana oli yhteensä 40 väitöskirjaa ja 21 pro gradu -tutkielmaa. Vuoden aikana valmistui yhteensä kaksi väitöstyötä ja neljä pro gradu -tutkielmaa, joiden ohjaamiseen Luomuksen henkilökunta oli osallistunut. Lisäksi Luomuksen henkilökunta oli mukana tukemassa yhteensä 41 opintojaksoa.
Luomus toimii maamme ainoana organisaationa, jossa voi opiskella oppisopimuksella luonnontieteellisen alan konservaattoriksi. Koulutuksen kesto on keskimäärin kaksi vuotta ja sen aikana opiskelijat osallistuvat konservointitiimin työhön ja opiskelevat eläinten konservointia ja dioraamojen rakentamista. Vuonna 2013 Luomuksesta valmistui kolme konservaattoria.
Valokuvat: Emilia Kurila, Marika Turtiainen
Luonnontieteellinen keskusmuseo 2014