Suomalaistutkija havaitsi Länsi-Australian Ningaloo-riutalta tieteelle aiemmin tuntemattoman massiaisäyriäisen sekä kirkkaan värisen lajin, joka on pysytellyt tutkijoilta piilossa jo lähemmäs parikymmentä vuotta.
Suomen lajiston uhanalaistuminen jatkuu. Tämä käy ilmi uhanalaisuusindeksistä (Red List Index), joka on nyt laskettu ensimmäistä kertaa Suomessa. Uhanalaistuminen on voimakkainta linnuilla. Joillakin eliöryhmillä tilanne on kuitenkin onneksi parantunut.
Luonnontieteellisessä museossa vuoden 2012 lopulla avattu vaihtuva näyttely, Vampyyrin varjostamat – lepakoiden salainen maailma, osoittautui hyvin suosituksi kävijöiden keskuudessa.
PUTTE-ohjelman tavoitteena on lisätä tieteellisesti korkeatasoista metsiensuojelua ja uhanalaisuusarviointeja tukevaa lajistotutkimusta selvittämällä puutteellisesti tunnettujen eliöryhmien lajistoa, levinneisyyttä, runsautta ja elinympäristövaatimuksia. Kesän 2013 aikana Luomus ja Suomen ympäristökeskus julkaisivat juttusarjan puutteellisesti tunnetuista metsälajeista.
Luomuksen, Sääksisäätiön ja UPM:n satelliittiseuranta jatkui. Tällä kertaa lähetin selässään lensi Ilmari.
Luonnontieteellinen museo on toiminut tutulla paikallaan jo vuodesta 1923. Itse museorakennus on vielä sitäkin vanhempi – syksyllä 2013 rakennuksen 100-vuotista historiaa juhlistettiin avointen ovien päivällä.
Euroopan peltolinnusto on taantunut noin puoleen viimeisen 30 vuoden aikana, ja taantuminen on jatkunut 2000-luvulla. Vuonna 2013 julkaistut tulokset perustuvat 27 Euroopan maan linnustonseuranta-aineistoon.
Sieniin ja jäkäliin tutustuttiin jälleen Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan perinteisessä syystapahtumassa.
Lämmin marraskuu sai näsiänkin kukkimaan Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Valokuvat: Arthur Anker, Ville Heimala, Juhani Koivu, Kare Liimatainen, Pekka Komi, Tuula-Maija Rosenqvist
Sarjakuva: Seppo Leinonen
Luonnontieteellinen keskusmuseo 2014