Luonnontieteellinen museo täytti 100 vuotta

Kampin kupeessa kohoava uusbarokkilinna – nykyinen Luonnontieteellinen museo – saavutti vuoden 2013 aikana 100 vuoden iän. Juhlavuoden kunniaksi yleisö pääsi tutustumaan linnan kellareihin, joissa säilytetään suurinta osaa tieteellisistä kokoelmista. Samalla eläintieteilijät esittelivät tutkimustaan ja kertoivat tutkijan arjesta.

Luonnontieteellinen museo on seissyt paikoillaan jo sata vuotta, mutta seinien sisällä tapahtuu kaiken aikaa: eläintieteen tutkimus etenee ja yleisönäyttelyitä rakennetaan. Museorakennuksen merkkipäivänä yleisö pääsi kurkistamaan kulisseihin: kansalliskokoelmiin, joissa säilytetään muun muassa arviolta 9 miljoonaa hyönteisnäytettä ja laboratorioon, jossa metsästetään dna:ta. Kierroksella pääsi käymään myös konservaattorien verstaassa, jossa eläinten luista ja nahoista syntyy niin täytettyjä eläimiä näyttelyihin kuin näytteitä tieteellisiin kokoelmiin.

Kokoelmakierrosten lisäksi päivän aikana yleisölle järjestettiin myös ilmaisia opastuskierroksia näyttelytiloissa. Opastukset keskittyivät museorakennuksen värikkääseen historiaan ja näyttelyiden kohokohtiin aikoinaan museossa on nähty niin venäläisiä koulupoikia kuin kadettielämää. Eläimet muuttivat museoon vuonna 1923, jolloin Helsingin yliopiston hankki rakennuksen kokoelmilleen.

Tutkijoiden työhön ja yleisönäyttelyihin pääsi tutustumaan myös itsenäisesti kierrellen.

Museo nousi Etu-Töölöön korttelin ensimmäisenä rakennuksena vuonna 1913.