Suomen luonto sai oman juhlapäivän

Maamme ainutlaatuista luontoa juhlittiin vuonna 2013 ensimmäistä kertaa virallisesti, kun Suomen luonnon päivää vietettiin lauantaina 31.8.2013. Päivän ideana on juhlia luontomme tuomaa iloa ja oivaltaa sen hyvinvointia edistävä vaikutus.

Ympäristöministeri Ville Niinistö korostaa luonnon merkitystä arjen hyvinvoinnissa: “Maamme upea luonto on juhlan arvoinen. Luonto antaa meille päivästä toiseen terveyttä ja hyvää mieltä, lepopaikkoja kiireen keskellä ja rauhaisan suojan uudistua. Ihmisen tehtävä on kunnioittaa luontoa ja kohdella sitä hyvin. Luontoa ei saa ottaa annettuna, sillä hyvinvoiva luonto on koko maapallon elämän perusta. Suomen luonnon päivänä jokainen meistä voi juhlistaa arvokasta luontoa omalla tavallaan.”

Suomen luonnon päivän viralliset järjestäjät ovat Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL. Erilaisia tapahtumajärjestäjiä on paljon Martoista eri ministeriöihin.

”Suomen luonnon päivästä on tarkoitus tehdä jatkossa perinne ja virallinen liputuspäivä. Päivää tullaan viettämään elokuun viimeisenä viikonloppuna. Kaikki voivat osallistua päivän viettoon haluamallaan tavalla ja jakaa kokemuksiaan kasvotusten tai verkossa sekä sosiaalisessa mediassa”, toteaa viestintäpäällikkö Matti Nieminen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Suomen luonnon päivänä järjestetiin retkiä ja tapahtumia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Metsähallituksen luontokeskuksissa järjestettiin Suomen luonnon päivän tapahtumia Saaristomereltä Tunturi-Lappiin. Päätapahtuma oli Suomen luontokeskus Haltiassa, Nuuksiossa. Tapahtumassa pääsi seikkailemaan luontopolulla, osallistumaan Marttojen sienineuvontaan ja katsomaan Suomen luonnosta kertovan Metsän tarina -elokuvan.

Elokuun viimeinen viikonloppu soveltuu hyvin Suomen luonnon juhlistamiseen, sillä se on retkeilylle otollinen ajankohta. Loppukesän ja alkusyksyn taitekohdassa luonto tarjoaa antimiaan avosylin. Retkeilyä voi harrastaa niin marjastuksen kuin sienestyksen parissa, bongailla etelään paluumuuttavia lintuja, käydä nauttimassa kesän viimeisistä uintiretkistä tai järjestää luontopolku lempimetsään. Kahvihetki tai eväsretki pihapiirissä voi olla myös tapa iloita luonnossa olosta.