Suomen ensimmäinen Rengastusatlas julkistettiin


Lintujen rengastus aloitettiin maassamme 100 vuotta sitten, vuonna 1913. Rengastuksia on sittemmin kertynyt yli 10,5 miljoonaa, ja niistä on saatu noin 1,1 miljoonaa tapaamisilmoitusta. Nyt tuosta massiivisesta tietomäärästä on koottu Suomen ensimmäinen Rengastusatlas.

- Aloittaessani Rengastustoimiston johtajana kymmenen vuotta sitten, aiempi johtaja nimitti minua puolitosissaan ”pelastajaksi”, joka tulee saattamaan pitkän Rengastusatlas-prosessin päätökseen, myhäilee yli-intendentti Jari Valkama Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta, joka on osa Helsingin yliopistoa.

Hänen mukaansa professori Pertti Saurola, Rengastustoimiston edellinen johtaja, oli haaveillut Suomen rengastustietojen keräämisestä yhteen teokseen jo 1970-luvulta saakka. Työ oli kuitenkin edennyt verkkaiseen tahtiin kunnes Valkama onnistui saamaan hankkeelle ulkopuolisen rahoituksen vuosiksi 2007–2008. Siitä hanke pyörähti vauhtiin ja atlas julkaistiin tammikuussa 2013.

Rengastusatlas-teoksen alkuosa tarjoaa laajan katsauksen maamme rengastuksen historiaan ja rengastuksen merkitykseen nyt ja tulevaisuudessa. Kirjan jälkipuolisko osa esittelee kuvin, tekstein, kartoin ja kuvaajin rengastustiedot yli sadasta Suomessa tavatusta lintulajista. Kaikista kirjan teksteistä on englanninkieliset lyhennelmät, joten kirja palvelee myös kansainvälistä yhteisöä.

Varsinainen materiaali atlakseen on kerätty täysin vapaaehtoisvoimin.

- Rengastusatlas on koottu kiitokseksi ja kannustukseksi vapaaehtoisille rengastajille heidän tekemästään monumentaalisesta työstä, yli-intendentti Valkama kertoo.

Atlas tarjoaa myös tutkijoille ideoita, miten mittavaa aineistoa voisi hyödyntää, antaa suurelle yleisölle ja kaikille linnuista kiinnostuneille yleiskuvan rengastuksen avulla saaduista tuloksista sekä vastaa moniin mielenkiintoisiin kysymyksiin, kuten miten pitkään lintumme elävät, minne muuttolintumme matkaavat ja mitkä tekijät niitä matkoillaan uhkaavat.

Rengastusatlaksen koostivat professori Pertti Saurola, yli-intendentti Jari Valkama ja FM William Velmala Luomuksesta. Kirjan tekemistä ovat rahoittaneet Koneen Säätiö ja ympäristöministeriö. Kaikkia lajeja ei ensimmäiseen osaan mahtunut, joten jäämme odottamaan Suomen Rengastusatlaksen toista osaa.

Rengastusatlas on myynnissä Lintuvarusteessa (Koetilantie 1, Viikki) 42 euron hintaan.