Tunniste
Luonnontieteellisen keskusmuseon sivulle >
 
 

Vampyyrin varjostamat– lepakoiden salainen maailma

 

Vuoden 2012 utuusnäyttely kuljettaa rinnakkain kahta tarinaa: lepakoiden biologiaa ja tutkimusta sekä lepakoiden ja ihmisten monisyistä suhdetta. Näyttelyvieras saa lepakkotietoutta niin kaikuluotaamisesta kuin monenmoisista ruokailutavoistakin. Samalla kerrotaan suomalaisista lepakoista ja lepakkotutkimuksesta sekä Luomuksessa että muualla maassamme, lepakkoharrastusta unohtamatta. Näyttelyvieras pääsee myös tutustumaan eri kulttuurien uskomuksiin lepakoista sekä modernin maailman jo kovin kaupallistuneisiin myytteihin.

- Lepakot ovat kenties pahiten väärinymmärretty eläinryhmä, kertoo tutkija Eeva-Maria Kyheröinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta. Yön pimeydessä lentäviä nahkasiipiä on luultu niin verenimijöiksi kuin paholaisen kätyreiksi.

- Todellisuudessa lepakot ovat maailman toiseksi lajirikkain nisäkäsryhmä, josta löytyy niin sosiaalisia rapsuttelijoita, ahnaita hyönteisten hotkijoita kuin kukkien pölyttäjiäkin, Kyheröinen jatkaa.

Päiväaktiiviselle ihmislajille lepakot ovat aina olleet yön symboleja. Valitettavan usein niiden elintapojen on päätelty liittyvän pimeyden ”pahoihin voimiin”. Kiinalaisille lepakot tuovat kuitenkin onnea, mutta monille muille epäonnea, kaaosta tai kauhua.

- Oikeasti lepakot eivät ole ”pahoja” tai ”hyviä”, kuten eivät muutkaan eläimet, näyttelyn suunnitellut amanuenssi Ville Heimala muistuttaa.

Yön symboli on kuitenkin aina kiehtonut mielikuvitustamme. Kukapa ei tuntisi vampyyrilepakoista vaikutteita saanutta Draculaa tai sarjakuvista elokuvasankariksi nostettua lepakkomiestä.