Kamppailua ilmastonmuutosta vastaan - avustettu leviäminen lajien pelastus?
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS edustaa alan johtavaa kärkeä tutkiessaan, miten ja millaisissa olosuhteissa avustettua leviämistä voisi toteuttaa. Osa tutkimusprojektista keskittyy uhanalaiseen, Suomessakin esiintyvään ruijanesikkoon (Primula nutans ssp. finnmarchica var. jokelae). Vaikka ruijanesikko on pääosin arktinen merenrantalaji, maassamme se viihtyy Perämeren rannoilla.
Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan on pystytetty koeala, jossa ruijanesikkoa kasvatetaan sen normaalia elinympäristöä lämpimämmissä olosuhteissa. Täsmälleen samanlaiset koealat on perustettu Pohjois-Norjan Svanhovdin ja Oulun yliopiston kasvitieteellisiin puutarhoihin, jotta voidaan verrata, miten erilaiset ilmasto-olosuhteet vaikuttavat ruijanesikon menestymiseen.
Nopeasti muuttuvan ilmaston ja elinympäristöjen pirstoutumisen vuoksi hitaasti liikkuvia lajeja saatetaan joutua auttamaan jo aivan lähivuosikymmeninä. Avustettu leviäminen aiheuttaa kuitenkin kiivasta keskustelua suojelumenetelmän turvallisuudesta, sillä kauhuskenaarioissa tulokas voi aiheuttaa ekologisen katastrofin syrjäyttämällä alueen alkuperäistä lajistoa. Toisaalta parhaimmillaan avustettu leviäminen voi pelastaa lajin sukupuutolta. Ilman tutkimustietoa vaikutuksia on erittäin vaikea ennustaa.
Kumpulan puutarhan koe on aloitettu syyskuussa 2011. Saatavat tutkimustulokset antavat arvokasta tietoa siitä, kuinka ruijanesikkoa voitaisiin suojella ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Jos laji näyttää hyötyvän lämpimämmästä ilmastosta, kannattaa panostaa olemassa olevan populaation hoitoon ja suojeluun. Jos taas lämpimämmän ilmaston havaitaan heikentävän lajin elinkykyä, siirtämistä korkeammille leveysasteille voidaan harkita mahdollisena suojelukeinona.