Kokoelmien digitointi ja tietojärjestelmät
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS ylläpitää Suomen luonnontieellisiä kansalliskokoelmia ja sen toiminta pohjaa näihin kokoelmiin. Luonnontieteelliset museot eivät nykyisin keskity tallentamaan vain harvinaisuuksia, vaan ensisijaisesti keräämään yleisistä lajeista useita yksilöitä käsittäviä populaationäytteitä. Populaationäytteiden avulla saadaan monipuolista tietoa lajin levinneisyydestä, alueellisesta ja perintöaineksen muuntelusta sekä populaation koosta.
Kasvavan tietomäärän hallinta ja saavutettavuus pystytään takaamaan ainoastaan, jos kaikki kokoelmatiedot saadaan sähköiseen muotoon.
Luomuksen ja Itä-Suomen yliopiston yhteinen Luonnontieteellisten kokoelmien digitointikeskus, Digitarium, aloitti toimintansa Joensuussa vuonna 2010. Digitointikeskus toimii EU-hankerahoituksen turvin ja sen tarkoituksena on koordinoida ja toteuttaa luonnontieteellisten kokoelmien digitointia valtakunnallisesti.
Vuonna 2011 yhteistyö Digitariumin parissa jatkui: varsinainen digitointikeskus perustettiin ja sen henkilökunta rekrytoitiin ja koulutettiin. Tuotantovaihe käynnistyy vuonna 2012. Keskuksen rahoitus on varmistunut kesäkuuhun 2013.
Kansainvälistä yhteistyötä
Digitoidut kokoelmat ja havaintoaineistot saatetaan kansainväliseen käyttöön myös Global Biodiversity Information Facility (GBIF) -järjestön kautta (www.gbif.org). GBIF on hallitusten välinen aloite, jonka tavoitteena on saattaa lajien esiintymistietoja avoimesti kaikkien käyttöön tutkimuksen, luonnonsuojelun ja kestävän kehityksen edistämiseksi.
Global Plants Initiative (GPI) on Andrew W. Mellon -säätiön rahoittama kansainvälinen hanke, jonka tavoitteena on rakentaa kattava kasvitieteellinen verkkosivusto. Ohjelman tavoitteena on digitoida kaikki olemassa olevat kasvien ja sienten tyyppinäytteet ja sijoittaa ne JSTOR Plant Science -tietokantaan (plants.jstor.org).
Kasvimuseo on ollut yksi GPI:n n. 150 yhteistyökumppanista keväästä 2009 lähtien. Ensimmäinen erä omaa materiaaliamme — jäkälien ja putkilokasvien tyyppinäytteitä — julkaistiin aivan hiljattain. Siihen voi tutustua osoitteessa plants.jstor.org/search?st=936826.
Andrew W. Mellon -säätiö on myös myöntänyt jatkorahoituksen professori Soili Stenroosin johtamalle digitointihankkeelle.