Opetus ja koulutus

Luomuksen tutkijat ovat perinteisesti opettaneet useilla Helsingin yliopiston lajintuntemus- ja kenttäkursseilla sekä bio- ja ympäristötieteellisessä että maa- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Luomuksen kasvitieteelliset puutarhat palvelevat myös lukuisia toisen ja kolmannen asteen puutarha-alan opiskelijoita tarjotessaan mahdollisuuden työssäoppimisjaksojen suorittamiseen. Lisäksi Luomuksen eri yksiköissä työskentelee vuosittain useita matkailualan, biologian, museologian ja viestinnän harjoittelijoita sekä peruskouluasteen työelämään tutustujia (TET).

Vuonna 2016 Luomuksen opetus- ja tutkimushenkilöstö sai täydennystä, kun Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan professorit Jaakko Hyvönen ja Jouko Rikkinen siirtyivät museon riveihin vahvistamaan Luomuksen roolia opetuksessa. Hyvösen ja Rikkisen tehtävänä on toimia linkkinä Luomuksen ja eri opetusta järjestävien laitosten välillä.

Väitöskirjat ja pro gradu -tutkielmat

Luomuksen tutkijat ohjaavat vuosittain useita pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja. Vuonna 2015 ohjattavana oli yhteensä 36 väitöskirjaa ja 13 pro gradu -tutkielmaa (Taulukko 6). Vuonna 2016 ohjattavien väitöskirjojen määrä pysyi samana, mutta ohjattavien pro gradu -tutkielmin määrä kasvoi neljällä. Vuosien 20152016 aikana valmistui yhteensä 23 tutkielmaa, 10 pro graduaja 13 väitöskirjaa, joiden ohjaamiseen Luomuksen henkilökunta oli osallistunut. Lisäksi Luomuksen henkilökunta on vuosittain tukemassa kymmeniä yliopiston opintojaksoja.

TAULUKKO 6. Luomuksen henkilökunnan ohjauksessa olleiden ja valmistuneiden pro gradu -tutkielmien ja väitöskirjatöiden lukumäärät vuosina 2014–2016.

2014
2015
2016
Pro gradu -tutkielmat ohjauksessa
17
13
17
Väitöskirjatyöt ohjauksessa
28
36
36
Ohjauksessa olevat tutkielmat yhteensä
45
49
53
Valmistuneet pro gradu -tutkielmat
2
5
5
Valmistuneet väitöskirjat
9
5
8
Valmistuneet tutkielmat yhteensä
11
10
13

Konservaattorikoulutus

Luomus on maamme ainoa organisaatio, jossa voi opiskella oppisopimuksella luonnontieteellisen alan konservaattoriksi. Konservaattorikoulutus kestää keskimäärin kaksi vuotta, jolloin opiskelijat osallistuvat konservointitiimin työhön sekä opiskelevat eläinten konservointia ja näyttelydioraamojen rakentamista.