Uudistuksia yleisökohteissa

Luomuksen yleisökohteissa muutokset jylläsivät vuoden 2014 aikana. Uudistuksia koettiin niin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa, Luonnontieteellisessä museossa kuin Mineraalikabinetissakin.

Evoluutiopuu kertoo lajien sukulaisuussuhteista

Vuonna 2011 aloitettu Kaisaniemn ulkopuutarhan uudistustyö pääsi kesällä näkyvimpään vaiheeseensa. Alueelle hahmottui kesän aikana valtava evoluutiopuu, joka muistuttaa lintuperspektiivistä jättiläismäistä kasvien sukupuuta. Komean kasvihuonerivistön eteläpuolelta puutarhan aidalle asti kulkeva pääkäytävä tulee olemaan evoluutiopuun runko. Kivetyt polut muodostavat oksia, jotka johtavat rungosta puun lehvästöön, eli eri kasviheimoja esitteleville istutusaltaille.

Tulevaisuudessa kävijä voi kulkea käytävien ja istutusaltaiden, eli käytännössä kukkapenkkien, verkostoa pitkin ja tutkia kasvikunnan monimuotoisuutta ja kasvien sukulaissuhteita. Omat penkkinsä löytyvät niin hernekasveille, heinäkasveille kuin valtavalle asterikasvien heimolle, johon kuuluu kasveja aina päivänkakkaroista ohdakkeisiin.

Uusissa istutuksissa kasveja tulee olemaan entistä enemmän. Kasvivalintojen päämääränä on antaa mahdollisimman kattava kuva kasvien kirjosta. Puutarhalla on jatkossakin tärkeä tieteellinen tehtävä, ja uusien kasvien joukkoon valitaan tutkimuksen ja opetuksen kannalta kiinnostavia lajeja. Uudella systemaattisella alueella tulee olemaan yli 800 eri lajia, mikä kuitenkin on vain pieni osa koko maailman yli 350 000 kasvilajista. Puutarha tuo ihmisten ihailtavaksi nimenomaan luonnonkasveja, sellaisia joita ei voi ostaa puutarhaliikkeistä.

Puutarhan uudistuksen tavoitteena on nautinnollisia luontokokemuksia tarjoava keidas keskellä kaupungin vilskettä, jolla kuitenkin on tärkeä ympäristökasvatuksellinen tehtävä.


Muutosta ilmassa johdattaa kävijän menneeseen maailmaan

Luonnontieteellisessä museossa käynnistettiin uuden pysyvän näyttelyn rakennus.Vuoden 2015 lopussa avautuva Muutosta ilmassa -näyttely tarjoaa museovieraalle mahdollisuuden kokea menneet ilmastonmuutokset maapallon esihistoriasta nykypäivään ja kannustaa vertaamaan niitä käynnissä olevaan muutokseen.

Museon toiseen kerrokseen rakentuva pysyvä näyttely pohjaa Luomuksen ja koko Helsingin yliopiston tutkimukseen. Tuoreet tutkimustulokset kertovat ilmastonmuutoksen vaikutuksista luontoon ja samalla ihmiseen itseensä: kasvilajien levinneisyys kulkee kartalla ylöspäin, pohjoisimmat lajit eivät enää löydä pakopaikkoja, muuttolinnut saapuvat aiemmin keväällä ja ikirouta sulaa. Tuloksista peilataan myös tulevaisuutta. Tavoitteena on haastaa yleisö pohtimaan ilmaston, luonnon ja ihmisen välisiä suhteita.

Muutosta ilmassa -kokonaisuuden vaikuttavin osio tulee olemaan mammuttiperhe. Luomuksen yhteistyökumppani Jääkausi-yhdistys on valmistanut aidonkokoiset rekonstruktiot mammuttien lisäksi muun muassa villasarvikuonosta ja jättiläishirvestä. Eläinmallit on tehty Helsingin yliopiston asiantuntijoiden ohjauksessa.

Näyttelyn asiantuntijoina on jäseniä Luomuksesta ja Helsingin yliopiston muista yksiköistä. Monitieteisen asiantuntijaryhmän voimin rakenteilla on kokonaisuus, jossa tutkimustieto maustetaan elämyksillä ja mieltä kutkuttavilla yksityiskohdilla.


Geologiset kokoelmat muuttivat uuteen kotiin

Vuoden 2014 toukokuussa Mineraalikabinetti suljettiin yleisöltä Helsingin yliopiston luopuessa Arppeanum-rakennuksesta. Mineraalikabinetissa sijainneet meteoriitit, mineraalit ja fossiilit sijoitettiin Luonnontieteelliseen museoon sekä Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan keskellä sijaitsevaan historialliseen kartanorakennukseen.