Käänteentekevä vuosi 2014

Kaikilla kolmella Luomuksen toimintasektorilla – kokoelmatyössä, tutkimuksessa ja asiantuntijatoiminnassa – koettiin vuonna 2014 upeita onnistumisia ja uusia avauksia, jotka tuottavat merkittävää lisäarvoa tulevina vuosina. Vuotta 2014 onkin pidettävä Luomukselle merkittävien strategisten läpimurtojen vuotena!

Jo pitkään välttämättömäksi tiedetyn ja Luomuksen aktiivisesti edistämän Suomen Lajitietokeskuksen perustaminen varmistui. Tämä eliölajeihin liittyvän digitaalisen tiedon keruu- ja jakamisjärjestelmä rakennetaan vuosina 2015–2017 vuonna 2014 myönnetyn 3,6 miljoonan euron täydentävän rahoituksen turvin. Runsas kaksi kolmasosaa lisäpanostuksesta tulee Luomukselle valtion tuottavuusrahoituksesta osana SYKEn johtamaa Envibase-hanketta. Viimeisen kolmanneksen rahoituksesta myönsi Suomen Akatemian FIRI-ohjelma konsortiolle, jonka muodostavat Luomus, Turun yliopiston eläin- ja kasvimuseot, Oulun yliopiston biodiversiteettiyksikkö sekä Itä-Suomen yliopiston digitointikeskus Digitarium.

Lajitietokeskus tehostaa ympäristöhallintoa ja tukee merkittävästi muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia luontoon keskittyvää tutkimusta. Keskuksen pilottihankkeena Luomus toteutti jo vuonna 2014 vieraslajit.fi-portaalin Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamana. Lajitietokeskuksen perustaminen toteuttaa sekä Luomuksen tavoiteohjelmaa että Valtioneuvoston Suomen luonnon monimuotoisuutta koskevaa strategiaa ja toimintaohjelmaa.

Luomuksen geologiset kokoelmat muuttivat uusiin tiloihin Kumpulaan. Helsingin yliopisto luopui Arppeanum-rakennuksesta, jossa osa kokoelmista oli sijainnut 1800-luvulta lähtien. Nyt ne ovat majoittuneet osin Kumpulan kartanon päärakennukseen ja osin Kumpulan kampuksen uudempiin rakennuksiin. Vaikka historiallisesta sijoituspaikasta luopuminen oli kipeä päätös, tuo uusi kotipaikka etuna muun muassa sen, että Luomuksen koko luonnontieteiden yksikkö sijaitsee nyt samalla kampuksella.

Linnustontutkimus vahvistui Luomuksessa entisestään, kun intendentti Aleksi Lehikoinen valittiin akatemiatutkijaksi ja Lehikoisen HelLO-ryhmään liittyi niin ikään Suomen Akatemian rahoituksella työskentelevä tutkijatohtori Päivi Sirkiä. Luomuksen toisen tutkimuksen painoalan, systematiikan, laadusta todisti yli-intendentti Lauri Kailan perhosten evoluutioon syventyvässä ryhmässä valmistuneet kaksi uutta tohtoria, Maria Heikkilä ja Mari Kekkonen, jotka molemmat valittiin saman tien post doc -tutkijoiksi pohjoisamerikkalaisiin tutkimuslaitoksiin.

Kiehtova uusi soveltavan tutkimustoiminnan avaus oli EU:n Horizon2020-ohjelmasta rahoituksen saanut, yksikönjohtaja Aino Juslénin ja dosentti Gunilla Ståhls-Mäkelän johtama tutkijanvaihto-ohjelma FlyHigh, jossa tavoitteena on löytää uusia lajeja hyödynnettäviksi kärpästoukkien massatuotannossa. FlyHigh toteutetaan yhteistyössä espanjalaisten, serbialaisten ja eteläafrikkalaisten yliopistojen ja yritysten kanssa.

Luomuksen koko henkilöstö väheni toista vuotta peräkkäin hiukan, mutta tutkimushenkilöstön määrä kasvoi noin 10 prosenttia. Tutkijayhteisö oli jälleen erittäin tuottelias: 47 henkilötyövuoden voimin syntyi 188 tieteellistä julkaisua. Korkeimmalle arvostetuilla foorumeilla ilmestyneiden julkaisujen määrä kasvoi edellisvuodesta yli 20 prosenttia.

Luonnontieteellisessä museossa kävi jälleen edellisvuotta enemmän asiakkaita, 156 397. Tämä kielii paitsi vetovoimaisista näyttelyistä ja erinomaisesta asiakaspalvelusta, myös onnistuneesta markkinoinnista, sillä vuonna 2014 ei avattu uusia näyttelyitä. Sen sijaan panostettiin vuonna 2015 avautuvaan uuteen pysyvään näyttelyyn ’Muutosta ilmassa’, joka valittiin Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlavuoden tapahtumaksi.

Yhteensä Luomuksen yleisökohteet houkuttelivat 215 000 kävijää siitä huolimatta, että Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha oli muutostöiden mullistama. Systemaattisen osaston perusteellisen uudistuksen rakennustyöt valmistuivat vuoden lopulla. Putkilokasvien nykytutkimuksen mukaista luokittelua esitellään jatkossa – jahka istutustyöt saadaan tehtyä – maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisena, suuren evoluutiopuun muotoon toteutettuna kokonaisuutena.

Suuresta työtaakasta huolimatta moni luomuslainen suorastaan ylitti itsensä vuonna 2014. Laitoksen nelivuotisen tavoiteohjelman kaudesta on nyt puolet kulunut, ja ohjelman toteuttamisessa ollaan aikataulusta edellä. Tällaista työyhteisöä on ilo palvella, ja kiitos henkilöstölle kuluneesta vuodesta kumpuaa sydämestä!


Leif Schulman
Johtaja