Ohjeita

Nimihaku

Kirjoita Nimihaku-ikkunaan haluamasi lajin tieteellinen, suomenkielinen tai ruotsinkielinen nimi kokonaan tai osittain. Voit tehdä haun myös kasviheimojen tieteellisillä nimillä. Haku ei erottele isoja ja pieniä kirjaimia. Esimerkiksi hakuavain 'Viola' hakee Viola-suvun kaikki kasvit, hakuavain 'vuokko' hakee kasvit, joiden nimessä on merkkijono 'vuokko' (esim. 'kangasvuokko'). Painamalla Näytä-nappia saat luettelon yhteensopivista nimistä.

Valitse luettelosta haluamasi kasvi ja napauta tieteellistä nimeä, sitä edeltävää karttaikonia tai - avataksesi kartan uudessa ikkunassa - nimen perässä olevaa pientä tai suurta kuvaketta.

Kartat

Useimmille lajeille näytetään neljä karttaa:

  1. Yhdistelmäkartta, jossa on sekä yleisyys (prosenttifrekvenssi välillä 0-100) yhden km2:n ruuduissa maan eri osissa (väriasteikko) että herbaarionäytteisiin, kirjallisuuteen ja arkistotietoihin perustuvat yksittäishavainnot 10x10 km2:n ruuduista (avoympyrät).
  2. Tuoreimman havainnon ikä vuosina väriasteikolla 10x10 km2:n ruuduittain.
  3. Pelkkä yleisyys (väriasteikko)
  4. Levinneisyys ilman aikaluokitusta (pisteet).

Muutamille lajeille sekä kaikille muille taksonomisille tasoille (heimot, suvut, alalajit, muunnokset) samoin kuin joillekin lajiryhmille näytetään vasemmalla vain levinneisyystiedot (pisteet) ja oikealla havaintojen aikaluokitus.

Kartoissa näkyvät luonnontieteellisten eliömaakuntien rajat ja yhtenäiskoordinaatiston ruudukko sadan kilometrin välein (huomaa, että itäkoordinaateissa on projektiokaistaa osoittavaa alkukolmonen!). Saat neliöpeninkulman koordinaatit näkyviin pitämällä hiiren kursoria hetken valitsemallasi ruudulla.

vasen kartta Yhdistelmäkartassa on esitetty väriskaalalla arvio lajin yleisyydestä neliökilometrin ruuduissa maan eri osissa. Perustana ovat atlaskartoituksessa vuodesta 1985 lähtien kartoitetut "täydelliset" neliökilometriruudut, joilta on pyritty etsimään kaikki lajit. Näiden ruutujen perusteella on laskettu kunkin peninkulmaruudun keskipisteelle arvio lajin yleisyydestä. Värisävyillä esitettävää yleisyyskarttaa täydentävät avoympyröinä esitettävät havainnot lajin esiintymisestä 10 km x10 km ruuduissa. Ne perustuvat kaikkiin Kastikka-tietokannassa oleviin luonnonvaraisia kasveja koskeviin havaintoihin.

oikea kartta Tuoreimman havainnon ikä-kartassa näytetään väriskaalalla kunkin peninkulmaruudun tuoreimman havainnon ajankohta vuosina. Ne ruudut, joista on tuore havainto viime vuosilta, näytetään vihreän eri sävyillä. Tätä vanhemmat havainnot näytetään oletuksena keltaisesta oranssin kautta punaiseen ulottuvalla väriskaalalla. Skaalan voi itse vaihtaa toisenlaiseksi "sini-punainen" linkistä.

Creative Commons by nc sa