Vuosi kuvina

Valkohai ui museoon

Yli 8 metriä pitkä valkohai lipui helmikuussa Luonnontieteellisen museon 3. kerroksen ikkunasta sisään. Näytillä oleva yksilö on tehty lasikuidusta ja painaa ainoastaan 250 kiloa. Oikeat valkohait voivat saavuttaa jopa 3 000 kilon painon.

Suomalainen kalatiira on maailman vanhin

Suomessa vuonna 1980 rengastetun kalatiiran rengas luettiin elävän yksilön jalasta maaliskuussa Namibiassa. Liki 34-vuotias lintu on yli kymmenen vuotta vanhempi kuin aiempi vanhin Suomessa rengastettu kalatiira ja samalla tiettävästi maailman vanhin koskaan tavattu lajinsa edustaja.

Luomus sai uudet nettisivut

Uudella sivustolla hylättiin eläin-, kasvi- ja kivikausi ja siirryttiin organisaatiolähtöisestä ajattelusta kokonaisuuksiin. Nyt Luomuksen tutkimuksesta kerrotaan erilaisten teemojen, kuten luokittelu ja evoluutio, ihmisen ja ympäristön suhde tai maapallon historia, alla.

Kaisaniemen puutarhan uudistus eteni

Vuonna 2011 aloitettu puutarhan uudistustyö pääsi näkyvimpään vaiheeseensa, kun vanhojen istutusalueiden multaa alettiin kuljettaa pois. Alueelle hahmottuu valtava evoluutiopuu, joka muistuttaa lintuperspektiivistä jättiläismäistä kasvien sukupuuta.

Mammutit muuttivat museoon

Rakenteilla olevan Muutosta ilmassa -näyttelyn päätähdiksi tituleeratut mammutit muuttivat museoon elokuussa. Vuoden 2015 lopussa avautuva uusi näyttely haastaa yleisön pohtimaan nykyisiä ilmaston, luonnon ja ihmisen välisiä suhteita, peilaamaan niitä menneeseen aikaan sekä miettimään myös tulevaa.

Lahopuu ei haittaa metsässä kulkijoita

Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksen ja Luomuksen yhteistyönä tehty tutkimus osoittaa, ettei lahopuu häiritse ulkoilijoiden virkistyskokemusta. Lahopuut sopivat näin ollen hyvin rikastuttamaan kaupunkimetsiä ja niiden luonnon monimuotoisuutta.

Talvehtivien lintujen runsaudet muutoksessa

Talvisten kaupunkilintujen runsaudet ovat kolminkertaistuneet ja vesilintujen peräti yli kymmenkertaistuneet Suomessa 1950-luvun lopulta lähtien. Metsässä talvensa viettävien lajien runsaus on sen sijaan puoliintunut samassa ajassa.

Geologiset kokoelmat siirtyivät Kumpulaan

Luomuksen geologiset kokoelmat muuttivat Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan keskelle historialliseen kartanorakennukseen. Sinne sijoittuu myös noin 4,5 miljoonaa vuotta vanha Bjurbölen meteoriitti, joka kuljetettiin uuteen kotiinsa HSL:n uudella Arctic-raitiovaunulla marraskuussa.