Uudet oppaat Suomen nilviäisistä sekä sienistä ja metsien luontoarvoista

Suomen kotilot ja etanat on laadukas yleistajuinen määrityskirja, joka johdattaa lukijan kotimaisten maanilviäisten maailmaan. Sienet ja metsien luontoarvot puolestaan avaa sieniharrastajalle mahdollisuuden tutustua sienilajeihin eri metsäelinympäristöissä sekä palvelee myös alan ammattilaisia.

Uusi määrityskirja ja tietoteos kotiloista ja etanoista

Suomen kotilot ja etanat – opas maanilviäisten maailmaan -opas on tuotettu Luomuksessa osana ympäristöministeriön rahoittamaa Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmaa (Putte). Julkaisu on ensimmäinen kattava värikuvateos Suomessa esiintyvistä maanilviäisistä. Mukana on 94 lajia, joista 22 on etanoita ja lisäksi esitellään 11 lähialueiden lajia. Kirjan avulla voi määrittää suomalaiset lajit sekä etsiä tietoa nilviäisten biologiasta ja elinympäristöistä.

Jos kirjan myötä nilviäisinnostus iskee, niin teos antaa myös vinkit harrastuksen aloittamiseen. Mitkä ovat kotilon keräilijän tärkeimmät varusteet tai mistä otuksia kannattaa kaivella esiin? Miten erotella parin millin mittaiset kääpiökotilot karikkeesta tai millaiset pinsetit ovat parhaat, etteivät pienet kuoret vahingoittuisi? Teoksen ja Putte-tutkimusohjelman yhtenä tärkeänä tavoitteena onkin tarjota alalla toimiville ajantasainen työkalu nilviäisten määrittämiseen ja innostaa harrastajia uuden eliöryhmän pariin.

Suomen kotilot ja etanat
– Opas maanilviäisten maailmaan

Kirjoittajat: Anne Koivunen, Pekka Malinen, Hannu Ormio, Juhani Terhivuo, Ilmari Valovirta

Kustantaja: Hyönteistarvike TIBIALE Oy
(kirjan esittely)

ISBN: 978-952-67544-6-8

Sivumäärä: 376

 

 

Monipuolinen tietopaketti sienistä ja metsien luontoarvoista

Monet sienet ovat erinomaisia elinympäristönsä edustavuuden ja suojeluarvon indikaattoreita. Ne eivät aina ole uhanalaisia tai erityisen harvinaisia lajeja, mutta vaativat kasvupaikoiltaan piirteitä, joita on vain luonnonsuojelullisesti arvokkaissa ja uhanalaisissa elinympäristöissä.

Sienet ja metsien luontoarvot -kirjassa esitetään pisteytysjärjestelmä 545 indikaattorisienelle luonnonsuojelullisesti arvokkaissa metsäisissä elinympäristöissä. Sienikartoitusten tilaajille ja tekijöille on mukana inventointiohjeistus.

Lajien määritysosiossa esitellään tarkoin tuntomerkein ja värivalokuvin 147 sienilajia. Päähuomio on helttasienissä, tateissa, haarakkaissa ja orakkaissa. Kirjassa kuvataan tieteelle kaksi uutta sienilajia.

Sienet ja metsien luontoarvot

Kirjoittajat: Tea von Bonsdorff, Ilkka Kytövuori,
Jukka Vauras, Seppo Huhtinen, Panu Halme,
Teppo Rämä, Lasse Kosonen, Stefan Jakobsson

ISBN: 978-952-10-9945-8

Sivumäärä: 272

 

Tutustu myös muihin Luomuksen
tutkijoiden julkaisuihin!