Tunniste
Luonnontieteellisen keskusmuseon sivulle >
 
 

Media

 

Luomuksen neljä suosittua yleisökohdetta sekä laitoksen henkilökunta näyttäytyivät säännöllisesti mediassa niin uusien tutkimustulosten kuin erilaisten tapahtumien ja asiantuntijahaastattelujenkin myötä.

Vuonna 2012 Luomuksesta lähti yhteensä 63 tiedotetta, joista 35 käsitteli tutkimusta, kokoelmia ja seurantoja. Loput 28 tiedotetta keskittyivät yleisökohteiden markkinointiin, joka Luomuksessa painottuu voimakkaasti viestintään. Valtaosa lähteneistä tiedotteista oli suomenkielisiä, muutama kuitenkin myös ruotsiksi ja yksi englanniksi kansainväliseen levitykseen.

Mediaosumat

Vuonna 2012 mediaosumia kertyi yhteensä 326 kappaletta. Luomus esiintyi painetussa mediassa 177 kertaa ja sähköisellä puolella 145 kertaa. Jako painetun ja sähköisen median välillä on tosin horjuva, koska valtaosa aikakauslehdistä on verkossa ja julkaisee kaikista painetun lehtensä sisällöistä vähintään lyhennelmät internet-
sivuillaan. Ylivoimaisesti tärkeimmät kanavat olivat Helsingin Sanomat ja Yleisradio.

Luomukseen tulee päivittäin useita yhteydenottoja. Toimittajat ja suuri yleisö ovat oppineet luottamaan Luomuksen asiantuntijoihin ja kääntyvät heidän puoleensa varsin monimuotoisten luontoon liittyvien kysymystensä kanssa. Arvioiden mukaan yleisökysymyksiin annetaan vuosittain vastauksia useita tuhansia.

Internet ja sosiaalinen media

Vuoden 2012 aikana Luonnontieteellisen keskusmuseon pääsivustolla vieraili yhteensä 531 051 kävijää (TAULUKKO 9). Pääsivuston lisäksi Luomus ylläpitää kokoelmatietokantoja ja Monimuotoisuutta tutkimassa -blogia, jonka kävijämäärä ylsi yli 7700:aan.

Luomuksen tavoittaa sosiaalisessa mediassa Facebookin fanisivuilta. Sekä luonnontieteellisellä museolla että kasvitieteellisillä puutarhoilla on omat fanisivunsa, joilla julkaistaan ajankohtaista tietoa niin yleisökohteista kuin Luomuksen tekemästä tutkimuksestakin. Molemmilla fanisivuilla tykkääjien määrä nousi vuoden 2012 aikana.

TAULUKKO 9. Vuoden 2012 kävijämäärät Luomuksen ylläpitämillä verkkosivuilla Google Analyticsin mukaan.

Kävijämäärät vuonna 2012
Luomus.fi
531 051
Lintuatlas
65 332
Hatikka (vanha)
49 393
Hatikka (uusi, arvio)
50 000
Evoluutio.fi
426
Blogi
7 746
Kielo
73 617
Rengastus.helsinki.fi
12 949
YHTEENSÄ
790 514


Vuonna 2011 aloitettu Luomus.fi -kotisivujen uusiminen jatkui edelleen vuonna 2012. Tavoitteena on siirtyä manuaalisesti päivitettävästä sivustosta sisällönhallinta-järjestelmään, uudistaa sivuston ilme uuden LUOMUS-ilmeen mukaiseksi ja päivittää sisällöt ajan tasalle. Sivustoa pyritään kehittämään sekä tutkijoita, kansalaisia että viranomaisia paremmin palvelevaksi. Jatkossa on tavoitteena myös lisätä suosituimpien sivujen dynaamisuutta.